Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Πολιτική ένδεια

Είναι εμφανής πια η πολιτκή φτώχεια της χώρας. Για άλλη μια φορά καλούμαστε να επιλέξουμε μεταξύ δικομματισμού και χαμένης ψήφου. Ξέρω οι εκλογές είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας, πρέπει να χαιρόμαστε που γίνονται εκλογές και άλλες τέτοιες βλακείες. Η πεμπτουσία θα ήταν αν όντως υπήρχε δημοκρατία. Αν όντως είχες επιλογές. Αν όντως είχε νόημα η ψήφος σου.

Στις 4 Οκτώβρη θα βρεθώ μπροστά στην κάλπη και θα έχω να επιλέξω :
Ν.Δ : Μια δεξιά παράταξη, συντηρητική, με φιλελεύθερη οικονομική πολιτική, είναι κυβέρνηση για 5 1/2 χρόνια με ανίκανους υπουργούς και στελέχη μπλεγμένα σε σκάνδαλα. Με υπουργό Εξωτερικών την Ντόρα (κόρη Μητσοτάκη) που είναι σαφώς φίλα προσκείμενη (για να μην πω εξυπηρετεί) στα αμερικανικά συμφέροντα. Με αρχηγό τον Κωστάκη που ακόμα κι αν πείθει για τις αγαθές του προθέσεις (λέμε τώρα) στην πράξη αποδεικνύεται κάτι περισσότερο απο ανίκανος.
ΠΑΣΟΚ : Μια κεντρώα παράταξη με φιλελεύθερη οικονομική πολιτική (βλ.Σημίτης), με στελέχη που επί 20 χρόνια εγκαθίδρυσαν και παγίωσαν το φακελάκι, τη μίζα, το λάδωμα στο Δημόσιο. Με αρχηγό τον Γιωργάκη που εκτός απο χαζός δεν ξέρει καν να μιλάει τα ελληνικά γιατί αν μη τι άλλο είναι αμερικανόθρεφτος απο τη μαμά Μαργαρίτα. Με στελέχη που ξαφνικά άλλαξαν και δεν είναι αυτοί που διαπλέκονταν με κατασκευαστικές, με καναλάρχες, με σι φορ αι (συφορά μας) κ.λπ. μόλις πριν απο 5 χρόνια.
ΚΚΕ: Τι να πω εδώ ; Ένα ιστορικό κόμμα, που κουβαλάει μεγάλους αγώνες στην πλάτη του, που παλεύει για τα εργατικά ζητήματα, σαφώς κομμουνιστικό κόμμα αλλά που είναι ξεχασμένο και κολλημένο στον Στάλιν. Η γενική γραμματέας του σου δίνει την εντύπωση ότι δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα και ότι ακόμα περιμένει οδηγίες απο τη μαμα Ρωσία για να καταπολεμήσει τη λαίλαπα του ιμπεριαλισμού.
ΣΥΡΙΖΑ: Ένα κόμμα αριστερό με λίγο απ΄όλα. Λίγο ΣΥΝ, λίγο ΣΥΡΙΖΑ, λίγο μαοιστές, Λίγο τροτσκιστές, λίγο οικολόγους, λίγο δυσαρεστημένους ΠΑΣΟΚΟΥΣ, λίγο κρασί λίγο θάλασσα και τ΄αγόρι μου (πίσω από τις λέξεις έρχεται ο Αλέξης). Άρχισαν τους καυγάδες και τα μαχαιρώματα κι όποιον πάρει ο χάρος. Είναι που είναι λίγοι βάλθηκαν να αλληλοεξοντωθούν. Ένω έχει ικανούς ανθρώπους δεν έχει ξεκάθαρες θέσεις.
ΛΑΟΣ: Ένα κόμμα ακροδεξιών μπουμπούκων με φασιστικές πλευρικές απολήξεις, με την καλή έννοια. Να μου κοπεί το χέρι ΛΑΟΣ δεν ψηφίζω !
Οικολόγοι Πράσινοι: Μα ελάτε τώρα, ας σοβαρευτούμε λίγο ! Ένα ευκαιριακό κόμμα λόγω αυξημένων οικολογικών ανησυχιών με άγνωστα στελέχη, αγνώστου προελεύσεως και αγνώστου συμφέροντος.

Τι μας μένει λοιπόν ;
Η αποχή ; Μήπως τελικά είναι λύση η συνειδητή άρνηση στήριξης αυτού του συστήματος ;
Τη Δευτέρα όμως 5 Οκτωβρίου κάποιος θα πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα και φαντάζομαι πως η αποχή δεν μπορεί.
ΖΗΤΩ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ, ΠΟΙΟΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΕΚΤΕΣ.
Μια απελπισμένη ψηφοφόρος

48 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κατ΄αρχή την Καλησπέρα μου !
Δεύτερο, ξέρεις, ο Τζαβέλλας υπήρξε (κι ακόμα είναι) από τους αγαπημένους μου ... το δε τραγούδι του "Ο κυρ Παντελής" για μένα είναι top !

Για το άρθρο σου :
Να πω ότι μου άρεσε, μου αρέσουν οι προβληματισμένοι νέοι (νέα δεν είσαι;) ειδικά οι επιστήμονες !
Μόνο, να, μας αδικείς και συ, λιγάκι.
Δεν έχουμε ΚΑΝΕΝΑ κόλλημα με τον Στάλιν, απλά - πολύ απλά όμως - θεωρούμε ότι στην εποχή που ΓΓ των Μπολσεβίκων ήταν ο Στάλιν, έγινε μια μεγάλη προσπάθεια οικοδόμησης του Σοσιαλισμού, με την κολεκτιβοποίηση της αγροτικής παραγωγής, της βιομηχανικής ανάπτυξης της ΕΣΣΔ, την προσπάθεια για παραπέρα κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της κατανομής του προϊόντος και τέλος δεν μπορούμε παρά να εξάρουμε τη συμβολή της τότε ΕΣΣΔ στη Μεγάλη Πατριωτική Νίκη ενάντια στο φασισμό!

Δεύτερο, αν μου επιτρέπεις, σκεφτόμενοι την 5 του μήνα - όπως πολύ σωστά βάζεις - ξέρουμε ένα και μόνο πράγμα:
Ότι μας περιμένει μια αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική λαίλαπα είτε βγει το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ.
Μόνη απάντηση σ΄αυτή τη λαίλαπα, είναι η αγωνιστική διάθεση του λαού μας, των εργαζομένων, των νέων.
Ε, αυτή την οργανωμένη πάλη, εγγύση ότι θα γίνει, είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Για αυτό και μόνο το λόγο, οι μη κομμουνιστές, μπορούν άφοβα να ψηφίσουν ΚΚΕ !

Ευχαριστίες πολλές για το χώρο που μου έδωσες !

Ανώνυμος είπε...

Είπα να κάνω κι εγώ μια βολτίτσα! Και ωπ ωπ, τι βλέπω…! Καλό γράψιμο, χιούμορ, αισθητική.

Μπαίνω στο ψητό. «Δίνει την εντύπωση», λες, η Παπαρήγα. Την έχω δει και την έχω ακούσει σε χώρους με σχεδόν αποκλειστικά νεαρόκοσμο. Νομίζω ότι είναι κρυπτοχαβαλές. Αποπνέει, θα ‘λεγα, ένα «αθέλητο» χιούμορ, ή ίσως μια θυμοσοφία. Το θέμα είναι ότι σε κλειστούς χώρους, όπου η επαφή είναι πιο άμεση, ο κόσμος ενθουσιάζεται. Δεν νομίζω ότι κάνει η ίδια καμιά προσπάθεια να συμβεί αυτό. Αλλά συμβαίνει!

Παρόμοιες εντυπώσεις είχα κι εγώ πολλές για το ΚΚ γενικώς. «Σκληροπυρηνικοί, άτεγκτοι, κολλημένοι, τετράγωνοι, απολιθωμένοι, μονολιθικοί, μονοδιάστατοι, αυταρχικοί» κ.λπ., κ.λπ.( Δεν ξέρω αν παλιά ήταν κάπως έτσι.) Πρέπει να τους μισούσα –ή μισούσα αυτό που είχα την εντύπωση ότι ήταν. Όταν όμως το ‘φερε η συγκυρία, τα τελευταία χρόνια, να γνωρίσω πολλούς από αυτούς, παραξενεύτηκα. «Μπα, θα είναι εξαιρέσεις.» Δεν ήταν!!!! Γνώρισα πολύ «δουλεμένους» ανθρώπους. Ευαίσθητους, ψαγμένους, ανοιχτούς -- και πονεμένους. Αλλά γελαστούς και χιουμορίστες. Δεν μπορεί να ήταν όλοι εξαιρέσεις. Όπως σε όλους τους χώρους, φαντάζομαι ότι υπάρχουν κι εκεί καθήκια. Απλώς δεν έτυχε να γνωρίσω εγώ κανένα. (Ο Φάρος ξέρει τα πράγματα πολύ καλύτερα απ’ ό,τι εγώ. Αν τον ρωτήσεις θα σου πει.)

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία! -Philemon

Αntidrasex είπε...

Έχεις διαβάσει τα εκλογικά ποστ μου, ξέρεις τις απόψεις μου.
Εγω προσωπικά αποκλείω τελείως τις 5 από τις 6 επιλογές. Εκτη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Την κρατάμε στα υπ όψιν.
Απο εκεί και μετά, έχεις να υπολογίσεις:
Τι είναι πιο σημαντικό, να ψηφίσω αυτό που θέλω ή να κάνω μια στρατηγική επιλογή για να μειώσω τον δικομματισμό (άρα να ψηφίσω κάτι που έχει πιθανότητα να μπει στη Βουλή)?
Και, οκ, να κάνω την στρατηγική επιλογή. Γιατί όμως να επιβραβεύσω έτσι αυτούς που δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους?
Κατανοητό και αυτό.
Αλλά μέσες άκρες αυτές είναι οι ερωτήσεις που πρέπει μόνη σου να απαντήσεις και να αποφασίσεις.
Την αποχή, δεν την προκρίνω, γιατί έτσι όπως είναι τα πράγματα, αυτή εξυπηρετεί το σύστημα.
Άσχημες επιλογές, γιατί έτσι, αντιδημοκρατικά είναι στημένο.

Ανώνυμος είπε...

Η άποψή μου πάνω στο ερώτημά σου συμπίπτει με αυτή (Ιστολόγιο Αυγής)

https://www.blogger.com/comment.g?blogID=3915312253189105537&postID=6433832983314306173

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή αυτή

Για όλους τους παραπάνω λόγους, με πραγματικά καλές προθέσεις για τους συνανθρώπους μου, αυτούς που αγαπώ και αυτούς που δεν αγαπώ, για τα παιδιά μου, για τα παιδιά των μεταναστών, για τον πολιτισμό και το περιβάλλον, με συναίσθημα, συναίσθηση και ελευθερία, θα γράψω στα παλαιότερα των υποδημάτων μου τους Βότσηδες, τους Πάγκαλους και τους Κοροβέσηδες κάθε λογής, και στις 4 Οκτωβρίου 2009 θα ψηφίσω, πρώτη φορά στη ζωή μου, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Unknown είπε...

Κοίταξε να δεις...
Το άκυρο/λευκό και η αποχή, με το παρόν εκλογικό σύστημα - νόμο, δεν αποτελούν επιλογή συνειδητού πολίτη (κάποτε πρέπει να (ξανά)μάθουμε να μεταφράζουμε με βάση τα ισχύοντα και όχι κατά το δοκούν)

Τα υπόλοιπα εξαρτώνται από ην ιδεολογία σου και μόνο.
Εσύ ξέρεις καλύτερα ποιος προσομοιάζει περισσότερο σε αυτά που θα ήθελες.
Αυτό είναι το νόημα της δημοκρατίας, η «προσωπική» συνεισφορά στον καθορισμό της συλλογικής πολιτικής…
(Εεε ναι… ιδεατά και θεωρώντας ότι οι πολιτικοί δε μας δουλεύουν. Για την αντίθετη περίπτωση, κάποτε είχε θεσπισθεί ο εξοστρακισμός, αλλά τα σύγχρονα «πολιτισμένα» πιστεύω μας τον κατήργησαν…)

Artistz είπε...

θα ξεκίνησω με μία πολύ σωστή τοποθέτηση του antidrasi, που λέει οτι έχουμε άσχημες επιλογές γιατί έτσι αντιδημοκρατικά(..και φασιστικά θα πρόσθετα),είναι φτιαγμένο το σύστημα.
Οι εκλογές δεν είναι θέμα κατά τη γνώμη μου επιλογών.δεν επιλέγουμε τι μας αρέσει και πόσο μάλλον τι να ψηφίσουμε ώστε να αποδυναμωθούν τα 2 μεγάλα κόμματα.
Οι εκλογες με την χρήση που έχουν πάρει τις τελευταιες δεκαετίες έχουν δυναμώσει το σύστημα που όλοι μας το βρίζουμε και όλοι μας το υπηρετούμε..
Ενας τρόπος λοιπόν να συντηρείται το σύστημα είναι και να συμμετέχεις με το υπάρχον εκλογικό νόμο στην διαδικασία των εκλογών.
Σε μία παλιά μου ανάρτηση είχα εκφράσει τη γνώμη μου και θα στη περάσω και εδώ(..σεντόνι σεντονάκι μου..)...:..''Η ΑΠΟΧΗ δεν είναι πολιτικό κριτήριο..και δεν πρέπει να είναι πολιτικό κριτήριο..ΑΠΟΧΗ σημαίνει έλλειψη ανθρώπων..και αν αυτό δε το καταλαβάινετε ψηφίστε ΛΑΟΣ για να γουσταρετε..δεν θα απολογηθω σε κανέναν για την επιλογή μου να μη ψηφίσω..οταν δε βλέπω ανθρωπους θα απέχω..όπως και στη ζωή γενικότερα..οταν στηρίζεις τα όνειρα σου σε ανθρώπους και αυτοί στα βιάζουν δεν τους δίνεις δεύτερη ευκαιρία..αν στα βιάσαν μία φόρα θα στα ξαναβιάσουν και δεύτερη και τρίτη..τι να πω για τα μικρά κόμματα..;ούτε εκει θα εναπωθέσω τις ελπίδες μου..οι ελπιδες ανήκουν στον καθένα και στη καθημερινοτητα του..κάντε τη καθημερινότητα σας τέτοια που να δημιουργήσει ελπίδες στον δίπλα σας..δώστε δύναμη και αγκαλιάστε αυτό που αξίζει..απομωνόστε κάθε τι δυσάρεστο..φτιάξτε τοίχος προστασίας ανθρώπινο..και όχι μοντέρνας φυλακής..αυτό το τοίχος θα δώσει την ευκαιρία να συμβιώσουμε μέσα με ανθρώπους και αξίες...μέσα σε αυτό το κλιμα θα γεννηθούν ανθρώποι και αξίες..ανθρώποι και ΟΧΙ πολιτικοί..δεν θέω πολιτικούς δεν θέλω κόμματα..θέλω ανθρωπους που να με νοιάζονται και τους νοιάζομαι..δεν είναι λυση η πολιτική ΑΛΛΑ εμείς οι ίδιοι..αφού εμείς οι ίδιοι απαξιούμε τους ευατούς μας και τη ζωή μας τότε γιατί γκρινιάζετε που εγώ απαξιώ το πολιτικό σύστημα που εσείς δημιουργήσατε;...εαν τη ΛΥΣΗ το ξαναλέω τη βλεπετε στο πολιτικό σύστημα αυτής της χώρας και οχι στους ίδιους σας τους ευατούς,τότε μάγκες και μάγκισσες τα κάγκελα που βάζετε μπροστά σας θα δυναμώσουν ακόμα..''


Darthiir the Abban μπορεις σε παρακαλώ να μου εξηγήσεις τι εννοείς οταν λες πως η αποχή δεν είναι στάση συνειδητού πολίτη;..εννοειται πως ακόμα και αν θεωρουμε μη συνειδητός δεν με ενδιαφερει,αφου πλέον θεωρείται συνειδητός αυτός που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ..Αφου ψηφίζει είναι συνειδητός στο πολιτευμα και στις αρχες..οι απέχοντες είναι για τα σίδερα και για τη μυκονο!
Επείδη όσο και να (ξανα)προσπάθησα να σε αποκοδικοποιηω δεν τα κατάφερα για βοήθησε με..
Φτασαμε να θεωρουμε την αποχή ως κατακριτέα,και ως πράξη ασυνείδητου ανθρώπου(..και δεν μεταφράζω κατά το δοκούν)..τι σημαίνει τα ισχύοντα.;δηλαδή επειδή ισχύει έτσι πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό;Τα ισχύοντα δειχνουν για εκλογική διαδικασία φασιστική.τι θα κάνω;θα συμβιβαστώ με τέτοιες διαδικασίες;

Το έγραψα και πιο πάνω και θα το ξαναπώ..η λύση είμαστε εμείς και η δράση μας μέσα στην καθημερινοτητα μας..με τη συμμετοχη μας σε καθε μορφη κοινωνικού αγώνα και με τη δραστηριοποιηση μας σε συλλογικοτητες ΚΑΙ κυρίως στην δυναμικοτητα των σωματείων(..που εχουν χάσει την δυναμη τους απο την στιγμη που ο συνδικαλισμός έγινε πρόφαση για δράση για κόμματα και ειδικότερα αυτά της εξουσίας..)
Και εννοειται πως συμφωνω(..για να μη βρίζουν μερικοί..)οτι σε ορισμενα κομματα κυρίως της αριστερας υπαρχουν ανθρωποι και συλλογικοτητες που προσπαθουν..λίγοι όμως..και αυτοι δεν ειναι εχέγγυο για να συμμετοχη σε μια διαδικασια τόσο μα τόσο στημένη..
Γεια χαρά!

Unknown είπε...

Επειδή σημασία δεν έχει τί κατεβάζει του καθενός η γκλάβα για το πως θέλει μεταφράζει την αποχή του. Όπως δεν έχει σημασία τι κατεβάζει η γκλάβα του για να ωραιοποιήσει το γκάρισμα ενός γαϊδάρου. Η εκλογή είναι ένας θεσπισμένος θεσμός της κοινωνίας, ο συγκεκριμένος κατεκτημένος με πολύ αίμα, και υπόκειται σε κανόνες. Οι κανόνες αυτοί είναι θεσπισμένοι από την κοινωνία μέσα από διαδικασίες, ανεξαρτήτως με το αν συμφωνούμε σε προσωπικό επίπεδο με αυτές. Αυτό σημαίνει και η δημοκρατία. Αν δεν μας αρέσουν οι θεσμοί, αγωνιζόμαστε δημοκρατικά για να τους αλλάξουμε. Η αποχή σημαίνει πως απέχουμε από την κοινωνία την ίδια.

Μη συνειδητός πολίτης σημαίνει πολίτης χωρίς πολιτική συνείδηση. Όχι κατά το δοκούν. Εσύ, μπορεί να το μεταφράσεις όπως θες, αλλά στην πράξη μόνο στην εικονική πραγματικότητα που δημιουργεί ο καθένας μας ισχύουν οι κατά το δοκούν μεταφράσεις. Μη συνειδητός πολίτης είναι και αυτός που ψηφίζει λόγω κληρονομικότητας, και αυτός που ψηφίζει χωρίς κριτήρια αλλά και αυτός που απέχει. Όλες αυτές οι εκφάνσεις (και όχι μόνο), είναι εκφάνσεις μη πολιτικού όντος.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν, με τον παρόν εκλογικό νόμο, όσοι ψηφίζουν λευκό, άκυρο ή απέχουν, στην πράξη δίνουν λευκή επιταγή σε όποιον εκλεγεί. Ασχέτως με το πώς μεταφράζουν οι ίδιοι την στάση τους. Σημασία δεν έχει λοιπόν τί νομίζουν, αλλά πιο το πραγματικό αποτέλεσμα της πράξης τους και πως μεταφράζεται αυτό από τα θεσμικά όργανα, ανεξαρτήτως των ωραιολογιών των πολιτικών μας.

Αntidrasex είπε...

"αφού εμείς οι ίδιοι απαξιούμε τους ευατούς μας και τη ζωή μας τότε γιατί γκρινιάζετε που εγώ απαξιώ το πολιτικό σύστημα που εσείς δημιουργήσατε;"

Γιατί στην πραγματικότητα, με την αποχή ΝΟΜΙΖΕΙΣ ότι απαξιώνεις το πολιτικό σύστημα που εμείς (ποιοι εμείς?) δημιουργήσαμε.

Μέσα στο μη-δημοκρατικό σύστημα που έχουμε, η αποχή δεν εκφράζει ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα. Γιατί ΔΕΝ είναι μετρήσιμο ουσιαστικά μέγεθος.
Είδες ποτέ, σε οποιοδήποτε σύστημα να κλονίζεται κάτι λόγω αποχής?
Η μόνη αποχή που πέτυχε ποτέ κάτι, ήταν αυτή από το σεξ στη Λυσιστράτη. Αλλά αυτό είναι θεατρικό έργο, φαντασία.
Ένα τρόπος να δήλωνε κάτι η αποχή -ορθότερα το ΛΕΥΚΟ- θα ήταν να μετριέται ΚΑΝΟΝΙΚΑ και το ποσοστό του να μεταφράζεται σε κενά βουλευτικά έδρανα.
Μπορείς λοιπόν να αγωνιστείς για αυτό.
Έτσι και αλλιώς, λένε "η σιωπή είναι συννενοχή". Και απέχοντας, σωπαίνεις.
Τέλος, θεωρώ πλέον την αποχή πολύ εγωιστική πράξη και ενάντια στο κοινωνικό σύνολο. Γιατί ναι μεν, με την αποχή έχεις ήσυχο το κεφάλι σου "εγώ δεν νομιμοποιώ με τη συμμετοχή μου το κατ'επίφασιν δημοκρατικό πανηγύρι σας", αλλά εφόσον αυτή η πράξη δεν έχει απτό αποτέλεσμα, αφήνει το πεδίο ελεύθερο σε αυτούς που υποτίθεται ότι αντιμάχεσαι. Θεωρείς μήπως ότι αν οι αυριανές εκλογές είχαν 90% αποχή, θα άλλαζε κάτι?
Απολύτως τίποτα, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο νόμιμο με το 100% αποχή.
(Αν μου δείξει κάποιος ότι μετά από 90% αποχή, την επόμενη μέρα θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την επανάσταση και την ανατροπή των πραγμάτων, είμαι έτοιμος να πάρω πίσω όλα όσα έγραψα σε αυτό το σχόλιο).

Artistz είπε...

Λες Darthiir πως η αποχή σημαίνει πως απέχουμε από την κοινωνία την ίδια..

Το έγραψα και πριν το ξαναγράφω και τώρα..Ειναι θλιβερό ο τρόπος που προσπαθουν όλοι την σήμερον ημέρα να κρίνουν την αποχή.
λες λοιπόν οτι η αποχή υποδηλωνεί αποχή απο την κοινωνία..για να γυρίσουμε το νόμισμα..
οποιος απέχει απο το δρόμο και απο τις κινητοποιησεις,όποιος απέχει απο τις συγκεντρώσεις και τις δυναμικές πορείες,όποιος δεν στηρίζει τις προσπαθειες σε πολλων μορφών αντιδράσεις(..ειδικότερα στα εργασιακά),αυτός λοιπόν απέχει απο την κοινωνία;
Υπάρχουν εκαντονταδες παιδια και ανθρώποι που στηρίζουν καθε μορφης πάλη,αλλά την κάλπη δεν τη στηρίζουν-αυτοί φίλε μου απέχουν απο την κοινωνία;..πως είναι δυνατόν να λεμε οτι οποιος δεν στηρίζει ένα θεσμο(..φασιστικά φτιαγμένο),οτι απέχει απο την κοινωνια;..έτσι απέχεις απο την κοινωνία;η κοινωνία είναι στο δρόμο και θελει αγώνα καθημερινά-δεν θέλει κάλπες και ψήφους.
Το ξανατονίζω αν και το γνωριζετε όλοι σας γιατί ενημερωμένοι είστε κα τα βλέπετε τα πράγματα..εκανονταδες παιδια΄παλέυουν με πολλών μορφών δράσης για κάτι καλυτερο..και αυτά τα παιδιά δεν ψηφίζουν..μη λέμε λοιπόν οτι απέχουν απο την κοινωνία έτσι απλά..

Επίσης στο τέλος λες οτι σημασία δεν έχει λοιπόν τί νομίζουν, αλλά πιο το πραγματικό αποτέλεσμα της πράξης τους και πως μεταφράζεται αυτό από τα θεσμικά όργανα, ανεξαρτήτως των ωραιολογιών των πολιτικών μας..

Δεν έχει λοιπόν σημασία το πως νιώθεις ή αν νιώθεις καλά με τον ευατό σου-σημασία έχει πως μεταφράζεται απο κάποιους απο τα ψηλά ρετιρέ..αυτο ειναι το μεγάλο πρόβλημα εδώ στην Ελλάδα..σκεφτόμαστε με βάσει το πως θα αξιοποιηθει απο τους αλλους η κίνηση μας,και όχι το αν θα νιώσουμε καλά εμεις και να κάνουμε αυτό που θέλει η καρδια μας..
Είναι μεγάλη μαγκιά να είσαι κύριος του ευατού σου,να κάνεις αυτό που θέλει η καρδια σου σε τέτοια πράγματα...ειναι πολύ μεγάλο το ποσοστό που δεν θα ψήφιζε,αλλά πάει..άλλοι για τα ρουσφέτια-άλλοι γιατι εχουν φιλοδοξίες σε πολιτικό επίπεδο-άλλοι γιατί φτιάχνονται με την εξουσια..κ.α.
Το παν είναι να νιώθεις καλά με τον ευατό σου στις εκλογές..και καλα με τον ευατο σου είσαι εαν κάνεις αυτό που πραγματικά θες.
Οταν υπάρχουν 6.000.000 ανθρωποι που ψηφίζουν Πασοκ και Νδ, εμεις ασχολουμαστε με μία μερίδα του κόσμου(..και τους κατακρίνουμε κιόλας)που το μεγαλύτερο ποσοστό του αγωνίζεται,τρέχει,παλεύει και αγωνιά..και όλα αυτά γιατί δεν ψηφίζει..και λέμε κιόλας οτι απέχουν και απο την κοινωνία κιόλας..και το καλύτερο κιόλας που διάβασα οτι δίνουμε όσοι απέχουμε λευκή επιταγή σε όποιον εκλεγεί..δίνω εγώ που απέχω απο την ψηφοφορία λευκή επιταγή και όλοι όσοι ψηφίζουν το παλεύουν τουλαχιστον όσο μπορούν ώστε αυτός που α εκλεγεί να μην έχει τόσο δύναμη..σέβομαι απόλυτα τη γνώμη σου(..αν και δεν χρειάζεται να το γράφω-το θεώρω ευνόητο),αλλά διαφωνώ σε απίστευτο βαθμό..
Να σου πω που εκφράζεται η αποχή;που υπαρχει ουσιαστική αποχή;
την αποχή που εκφράζεται με κοινωνικούς αγώνες, με άμεσες και πολύμορφες δράσεις στην καθημερινότητα- ενάντια σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης, καταπίεσης και επιβολής.εκεί υπάρχει αποχή-εκεί υπάρχουν λίγοι-οι ίδιοι κα ιοι ίδιοι..και τρώνε και το κράξιμο το απίστευτο..
Τα κόμματα που μου ζητας να διάλεξω και με σωστα κριτήρια να ψηφίσω είναι αυτά που πριν 2 χρόνια στις εκλογες όταν είχαν πεθάνει 80 άτομα στην Ηλεια σερνοντουσαν στις πλατειες με όλο το συρφετο απο κάτω με τα σημαιάκια.αυτά δεν είναι ή μήπως τα ξεχάσαμε και αυτά.;αυτούς ζητάτε απο το κόσμο που απεχει να παει να ψηφίσει..;που δεν είχαν γίνει οι κηδείες των ανθρώπων και αυτοι ήταν στις πλατείες και εκμεταλευόντουσαν ακόμα και το θάνατο τους;και το Κ.Κ.Ε και το ΣΥΡΙΖΑ τα ίδια έκαναν..αυτούς μας ζητάτε να στηρίξουμε ως προς όφελος της κοινωνίας..;
Και παλι Αθηνα μου θα επαναλαβω το κλασικό ρητο του Μανου..
..Την ίδια ώρα η πολιτεία αγανακτεί διότι υπάρχουν μερικά ζωντανά της κύτταρα που αντιδρούν άτεχνα, ανοργάνωτα, ίσως μ' αφέλεια, σ' όλην αυτή την οργανωμένη κρατική ασχήμια, αντί να βλογάμε τον Θεό που βρίσκονται ακόμη μερικοί που δεν συνήθισαν στην παρουσία του τέρατος..

Artistz είπε...

Φιλε μου antidrasi λες οτι είναι εγωιστική σα κίνηση η αποχή..γυρνάω και πάλι το νόμισμα..η αποχη απο το δρόμο τι είναι;..εδώ δεν είναι εγωισμός-εδώ μιλαμε για αδιαφορία..αφουγκράσου γιατί είμαι σίγουρος οτι θα ξέρεις, τα παιδιά που αγωνίζωνται στο δρόμο όπως και εσύ και δεν ψηφίζουν έχουν ακόμα πιο πολυ ανεπτυγμενο το αίσθημα της ευθύνης απο κάποιον που συμμετέχει στις εκλογικες διαδικασίες..και όχι μόνο της ευθύνης αλλα και της αλλυλεγυής σε πολλών ειδών πολυμορφικές δράσεις.
Προτιμώ να σωπαίνω στη κάλπη και να φωνάζω με όλες μου τις δυναμεις καθημερινα σε οτιδήποτε συλλογικό και πολυμορφικό..
Και όλα αυτά που λεω τα έγραψες στο τέλος..πως να στηριξω ενα συστημα και μια εκλογικη διαδικασια οταν ακόμα και το 90% αποχη δεν θα επηρεασει καθολου όλο το συστημα;μιλάμε για φασιστικά πράγματα..

Συνειδηση και πάλι συνειδηση στη λαίλαπα που επικρατει..μπορούμε να δώσουμε το εναυσμα στους νέους ανθρώπους να σκεφτόνται μη εξουσιαστικα;εκεί είναι το στοιχημα..εκει μπορουμε μακροπρόθεσμα να ελπίζουμε σε κάτι..αν και πολύ δυσκολα..εκει έχει αναλάβει δράση η TV και δυστηχώς φροντίζει να αποβλακώνει σε μεγαλό βαθμό πολύ μεγαλη μερίδα του πλυθησμου..
Γεια χαρά

Αntidrasex είπε...

Φαντάζομαι ότι καταλαβαίνετε και οι δύο ότι δεν διαφωνώ με την στάση ζωής και αγώνα σας, απλά με την ίδια αφετηρία καταλήγω σε διαφορετική απόφαση σχετικά με το αν ψηφίζω ή όχι. Και εγώ θεωρώ φασιστική -καλύτερα, μη δημοκρατική- την εκλογική διαδικασία ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ και όχι γενικά.
Δεν καταλαβαίνω γιατί λέτε σε μένα για την αποχή από τον δρόμο, φυσικά και εγώ θεωρώ ότι όποιος λείπει από τον δρόμο, απέχει και από την κοινωνία.
Επειδή υποστηρίζω την συμμετοχή στις εκλογές για πολύ συγκεκριμένους και πραγματιστικούς λόγους, σημαίνει ότι δεν υποστηρίζω τον δρόμο?
Ίσα ίσα, ακριβώς για αυτό το λόγο ήμουν ο πρωτεργατης και υποκινητής της "Ημέρας της κουκούλας" και ας μάζεψα μόνο 150 άτομα. Τουλάχιστον το πάλεψα.

Δεν σας απαξιώνω, δεν απαξιώνω την γνώμη σας, απλά -πλέον- διαφωνώ μαζί σας. Ήμουν υποστηρικτής της αποχής μέχρι το 2004.
Πλέον είμαι της άποψης "αγώνας όπωσδήποτε στην καθημερινότητα μου αλλά και συμμετοχή στην κάλπη".
Αν μου ζητήσετε να διαλέξω ανάμεσα στα 2, φυσικά και θα διαλέξω τον δρόμο και όχι την κάλπη. Απλά, εγώ είμαι της άποψης "και τα 2".
Οπωσδήποτε δεν είμαι της άποψης "μόνο κάλπη".

Απορώ πάντως, γιατί και οι 2, μου "γυρνάτε το νόμισμα" με την "αποχή από τον δρόμο" λες και εγώ είπα οπουδήποτε ότι η κάλπη είναι πανάκεια και να μην κατεβαίνουμε στους δρόμους. Μπορούμε να είμαστε κάθε μέρα κάτω?
Μαζί σας.
Ελάτε να βρεθούμε και οι 3, να βρούμε και άλλους 10 και κάθε μέρα να κάνουμε μια πορεία για κάτι.
Ειλικρινά, και χωρίς ειρωνία, είμαι μέσα.

Unknown είπε...

Λέω λέεις λέει, αλλά όχι μόνο δεν προσπάθησες να σκεφτείς, αλλά επιπλέον, ότι και αν λές, τον κόσμο στον οποίο θα ζήσεις θα τον καθορίσουν όσοι ψηφίσουν, εσύ θα απέχεις και λόγο δε θα έχεις. Θα αυτοκαταταγείς (δυστυχώς κατά τη γνώμη μου) στο "περιθώριο".

Unknown είπε...

Εκτός και αν ως τέρας θεωρείς την δημοκρατική κοινωνία...

Artistz είπε...

Antidrasi το σχολιο που εκανα λεγωντας για το δρομο δεν απευθυνομαι σε σενα..γενικα απευθυνομουνα και οχι για καποιον συγκεκριμενα..συζητηση κανουμε και ειναι απολυτα λογικο να υπαρχουν πληθος αποψεων(πες το νομισμα,πες το οπως θες).
Θα τα πουμε και εν καιρω καλυτερα..δεν κλεινει εδω η συζητηση μας...τωρα σε σενα Darthiil τι να πω;απο οσα είπα απαντησες οπως περιμενα..αντε καλη ψηφο να εχεις...και αν θες τη γνωμη μου(..που τη θες σαν δημοκρατης που είσαι) να το σκεφτεις να ασχοληθεις με τη πολιτικη..το κατέχεις το αθλημα..

Unknown είπε...

Συνιστώ ανεπιφύλακτα Πλάτωνα!

ψιτ ψιτ είπε...

τελικα ο Ψινακης τι θα κανει ?

Αntidrasex είπε...

Χαλάουα και σπα.
Υποψήφιος δεν κατεβαίνει.
"Τι νομίζεις αγάπη μου, έχουμε και ένα επίπεδο".

HappyHour είπε...

Ιιιιι, ούτε να αρρωστήσει κανείς δεν μπορεί, γκούχου γκούχου ; Τρείς μερούλες μόνο και κοντέψατε να σφαχτήτε ! Συγχωρείστε μου την απουσία είχα πυρετό σε μέρος χώρις ιντερνετ, ευτύχως δεν ήταν η νέα γρίπη, μια απο τις παλιές, παλιογρίπη.

HappyHour είπε...

@faros
Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση.
Νέα είμαι, νέα, τουλάχιστον κάτω των -αντα ακόμα !

Για τον Στάλιν δεν έχω μελετήσει ιδιαίτερα αλλά απο όσο ξέρω δεν ήταν ο μόνος που πολέμησε ενάντια στον φασισμό. Παρ΄όλα αυτά δεν νομίζω ότι λειτουργούσαν και πολύ δημοκρατικά τα πράγματα στην ΕΣΣΔ.
Η ένσταση μου για το ΚΚΕ είναι αυτή η μαζική ταξική διαφοροποίηση των ανθρώπων που κάνει. Μπορεί να δουλεύω αλλά όχι δεν ανήκω στο προλεταριατό των εργαζομένων. Δεν θέλω να νοούμαι ως εργατική μονάδα αλλά ως άνθρωπος με προσωπικότητα που η ιδιότητά μου ως εργαζόμενη δεν είναι αυτή που με ετεροπροσδιορίζει.
Λες "Μόνη απάντηση σ΄αυτή τη λαίλαπα, είναι η αγωνιστική διάθεση του λαού μας, των εργαζομένων, των νέων.
Ε, αυτή την οργανωμένη πάλη, εγγύση ότι θα γίνει, είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Για αυτό και μόνο το λόγο, οι μη κομμουνιστές, μπορούν άφοβα να ψηφίσουν ΚΚΕ !"
δεν διαφώνω αλλά δεν αγωνίζεται μόνο το ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αγωνίζεται ; Οι αντιεξουσιαστές δεν αγωνίζονται ;

HappyHour είπε...

@ Φιλήμων
Χαχα,κρυπτοχαβαλές ε;
Σ' αυτό για το χιούμορ δεν έχεις κι άδικο και μένα μου το βγάζει καμια φορά. Είναι που μοιάζει κιόλας σαν να χει βγει απο βιβλίο του Τολκιν...
Εγώ δεν μισώ κανένα (ούτε καν τον Καρατζαφύρερ και Σια). Κι εχω γνωρίσει ουκ ολίγους κολλήμενους Κνήτες. Αυτή η εμμονή ότι όποιος δεν είναι με το ΚΚΕ είναι εναντίον όμως δεν μ΄αρέσει.
Τελικά ο Φάρος σε έπεισε ε ;

HappyHour είπε...

@ Νταρχιρ δε Αμπαν (αν το λέω καλά)
"Αυτό είναι το νόημα της δημοκρατίας, η «προσωπική» συνεισφορά στον καθορισμό της συλλογικής πολιτικής…"
Το θέμα είναι τελικα πόσο δημοκρατία έχουμε και άρα πόση συνεισφορά έχει η ψήφος μας.
Κατα τη γνώμη μου δεν έχουμε και μεγάλη συνεισφορά γι αυτό είναι η πρώτη φορά που προβληματίζομαι τόσο πολύ για το τι να ψηφίσω.
Επίσης γράφεις "Η εκλογή είναι ένας θεσπισμένος θεσμός της κοινωνίας, ο συγκεκριμένος κατεκτημένος με πολύ αίμα, και υπόκειται σε κανόνες." Δεν έχεις άδικο αλλά κατα πόσο η έξελιξη αυτού του θεσμού εκφράζει τη σημερινή κοινωνία ; Αλλά και κατα πόσο υπάρχει η κοινωνία με συνοχή ώστε να μπορέσει να δώσει νόημα σε αυτό τον θεσμό ;
"Μη συνειδητός πολίτης σημαίνει πολίτης χωρίς πολιτική συνείδηση"
Πολιτική συνείδηση δεν είναι όμως και το να προστατεύεις την δημοκρατία ; Αν αυτό που ζούμε δεν είναι και τόσο δημοκρατικό πως θα μπορούσαμε να το αλλάξουμε αν όχι απαξιώνοντας το πρώτα ; Πως θα δείξει κάποιος την αποδοκιμασία του σ΄ένα συστήμα που μόνο κατ'όνομα είναι δημοκρατικό, σ'ένα σύστημα στο οποίο δεν θέλει να μετέχει ;

(Μην του πολυκολλάς του Artistz γιατί θα σου κάψει το καμηλομαντρί :) )

HappyHour είπε...

@ Αντίδραση
Ναι όντως ξέρω τις απόψεις σου με τις οποίες ξέρεις ότι συμφωνώ σε πολλά. Όμως σ' αυτό που λες για την αποχή θα διαφωνήσω. Αν έφτανε το 90% πιστεύω θα κατέρρε το σύστημα. Αλλά δεν πρόκειται να φτάσει ποτέ το 90% ούτε καν το 70 με 80% για τους λόγους που προανέφερε ο Artistz. Ο προβληματισμός μου ήταν ο εξής, όταν δεν υπάρχει κανείς να με εκφράσει ούτε κατά 50% πως θα επιλέξω και στην τελική έχει σημασία τι θα επιλέξω ; Πότε έπαιξαν ρόλο τα μικρότερα κόμματα σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην περάσουν την πολιτική τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ;

HappyHour είπε...

Βρε ζερνταμερί των αγρών είναι για τέτοια "τραβήγματα" ο Ψινάκης τώρα ; Δεν θα κατέβει τελικά, έφαγε πόρτα απο τον μπουμπούκο, δεν χωράνε 2 διασημότητες στο ίδιο κόμμα !

HappyHour είπε...

@Artistz
Σε άφησα τελευταίο γιατι σου έχω αδυναμία, χαχα!
Συμφωνώ μαζί σου σε πολλά δεν έχεις άδικο ότι αυτό που έχει σημασία είναι να είσαι στο δρόμο και να βοηθάς και να παλεύεις. Αλλά κάπως δεν πρέπει να αλλάξει αυτό το σύστημα που όλοι συμφωνούμε ότι δεν είναι πια δημοκρατικό ; Πιστεύεις ότι με την αποχή γίνεται κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση ; Και δεν είναι μόνο τα δύο μεγάλα κόμματα είναι και τα μικρότερα. Απαξιώνουμαι όλους όσους ψηφίζουν ; Γιατί αυτοί είναι οι χαζοί κι εμείς οι έξυπνοι; Ο καθένας έχει δίκιο απο την πλευρά του γιατί ο καθένας κρίνει με το δικό του μυαλό μου, με τη δική του πείρα και με τις δικές του επιθυμίες. Σκοπός είναι αν θέλουμε να αλλάξει κάτι σ΄αυτή τη χώρα να πείσουμε ή να ξυπνήσουμε όσους δεν βλέπουν καθαρά με τη γνώση και τη δική μας εμπειρία. Χωρίς να τους απαξιώνουμε όμως.

(και μη με λες Αθηνά πια, δεν χρειάζεται να λες όνομα ντε! :) )

Unknown είπε...

Πόση δημοκρατία έχουμε; Εξαρτάται πως την ορίζουν οι κυβερνόντες και πως την καθορίζουν.
Πόση συνεισφορά έχει η ψήφος σου; 1/ΧΧΧ όπου ΧΧΧ οι ψηφίσαντες (όχι οι ψηφοφόροι), δε δικαιούσαι παραπάνω συνεισφορά και με βάση τη δημοκρατία δεν έχεις δικαίωμα να ενισχύσεις τη συνεισφορά άλλων με το να μη ψηφίσεις.
Η εκλογική διαδικασία δεν εκφράζει την κοινωνία, αλλά τη δημοκρατία, εξ ου και υποστηρίζεται πως η αποχή είναι πλήγμα στην δημοκρατία και όχι στα κόμματα.
Ο μόνος τρόπος να προστατέψεις τη δημοκρατία είναι να συμμετέχεις σε αυτή (όχι μόνο στην εκλογή) και να κρίνεις με βάση κριτήρια. Δεν υπάρχει άλλος.
Το σύστημα είναι δημοκρατικό, ανεξαρτήτως αν οι επιλογές του μας αρέσουν. Οι κυβερνώντες εκλέχθηκαν δημοκρατικά, απ’ όσους ψήφισαν, με βάση τα κριτήριά τους. Αν έχουμε πρόβλημα με τους κυβερνώντες, ας τους ανατρέψουμε. Αν όμως η πλειοψηφία τους ψηφίζει, τότε αυτό ακριβώς είναι δημοκρατία, οι ψηφίσαντες αντίθετα, αναγκάζονται να ανέχονται την επιλογή της πλειοψηφίας.
Αν θες να συζητήσουμε περί απλής αναλογικής, ευχαρίστως. Αν όντως ο πολύς κόσμος τη θέλει, γιατί δεν ψηφίζει ένα κόμμα που την υποστηρίζει;
Μιλάμε υποθετικά, ενώ στην πράξη, αν και τείνω να συμφωνήσω πως δεν είναι έτοιμα τα λοιπά των 2 μεγαλύτερων κομμάτων, να κυβερνήσουν, δεν έχουμε δώσει την ευκαιρία να αποδείξουν κάτι. Η πλειοψηφία των ψηφισάντων καθόρισε τις κυβερνήσεις. Αυτό είναι η δημοκρατία. Τώρα σίγουρα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από παραμέτρους που δυσχεραίνουν τον πλουραλισμό, ναι. Ας μην ξεχνάμε κι όλας πως δεν έχουμε συμμετοχική, αλλά αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Αν όμως δε συμμετέχουμε, τότε δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Την ώρα της ψηφοφορίας είναι η ευθύνη των πολιτών. Μετά είναι όλων των άλλων.
Αλήθεια πάντως, με εκπλήσσει πως μπορεί να πιστεύει κάποιος ότι η αποχή, η μη δράση, μπορεί να αλλάξει κάτι. Ας αφήσουμε τις θεωρίες και ας δούμε τα παραδείγματα. Στην εποχή μας οι ΗΠΑ που θεωρούνται «δημοκρατικές» έχουν ρεκόρ αποχής. Κανείς δε μιλάει για πλήγμα του συστήματος.
Αν θες να αποδοκιμάσεις ένα σύστημα κάν’ το ενεργά. Και μία από τις πρώτες ενέργειες είναι η ίδια σου η ψήφος.
(Δεν φοβάμαι γενικότερα, πόσο μάλλον τους μηδενισμούς…)
{Νταρδίιρ, αλλά δεν τίθεται ζήτημα, πε το όπως θες ;) }

HappyHour είπε...

Μα η δημοκρατία απο τους κυβερνώντες ορίζεται ή από τους κυβερνόμενους ;
"Το σύστημα είναι δημοκρατικό, ανεξαρτήτως αν οι επιλογές του μας αρέσουν."
Εσύ το λες αυτό που έγραψες για εξοστρακισμο ; Που είναι ο συγχρονος εξοστρακισμος, ποιον μπορουμε να διωξουμε απο την καρεκλα του αφου θα εχει παρει τη νωπη εντολη ; Μια νωπή εντολή βέβαια που αντιστοιχεί σε 3 εκατομμύρια περίπου έναντι των υπολοιπων έντεκα.
Στην εποχή μας οι ΗΠΑ που θεωρούνται «δημοκρατικές» έχουν ρεκόρ αποχής. Ε όχι και δημοκρατικές οι ΗΠΑ ούτε οι ίδιοι δεν το πιστέυουν. Αλλά νομίζω ότι συμφωνούμε εδώ γιατί αν είχαμε δημοκρατία η αποχή θα μέτραγε.

HappyHour είπε...

Συμπλήρωμα :
Στην δημοκρατία κυβερνάει ο λαός, ο δήμος, οι πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, πες το όπως θες.
Και στη δημοκρατία ύπαρχει η δυνατότητα της εξορίας του Σόλωνα για 10 χρόνια...

Unknown είπε...

Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι κανόνες θεσπίζονται από τους κυβερνώντες. Στη δημοκρατία αυτό δεν είν’ κακό βέβαια, μιας και οι κυβερνώντες εκλέγονται από το λαό. Και οι δικοί μας όντως εκλέγονται, δεν καταλαμβάνουν με τη βία την εξουσία.
Ναι, εγώ τα λέω αυτά που εκτός απ’ τον εξοστρακισμό, έχω μιλήσει και για δημοκρατική φεουδαρχία. Πρόσεξε όμως, το δημοκρατική παραμένει σαν όρος. Γιατί; Γιατί μπορεί η εξουσία να δίδεται με λάθος όρους και κρίση, αλλά δίδεται από το λαό. Μετά από χειραγώγηση και λόγω έλλειψης παιδείας (σε παγκόσμιο επίπεδο), θα συμφωνήσουμε πιστεύω, αλλά καλώς ή κακώς δίδεται. Η ψήφος είναι ίσως από τα λίγα δημοκρατικά στοιχεία που απέμειναν σήμερα. Τα υπόλοιπα αλώθηκαν από την τηλεόραση και τη δημαγωγία. Θα είναι μεγάλο λάθος να την παραδώσουμε από μόνοι μας. Σε τελευταία ανάλυση μην ξεχνά ότι και ο εξοστρακισμός θέμα ψηφοφορίας είναι. Και παρότι ευχαρίστως θα εξοστράκιζα τον Κωστάκη με το στενό επιτελείο του, είμαι σίγουρος ότι η πλειοψηφία θα ψήφιζε εναντίων.
Αν λοιπόν αυτό το 20% που απέχει, πάει και ψηφίσει άλλ’ αντ’ άλλων, τότε τα 3 μύρια δε θα φτάσουν. Αλλά αν απέχει, θα κυβερνηθεί από τα τρία μύρια και αυτό είναι δημοκρατικότατο. Η αποχή δεν είναι έναντι του Κωστίκα ή του Γιωρίκα, αυτό προσπαθώ να πω τόσα σχόλια τώρα. Είναι ένα ακόμα χτύπημα στην ήδη πληγωμένη δημοκρατία.
Η αποχή θα είχε νόημα μόνο αν δημιουργούσε άδεια έδρανα και apriori αρνητική ψήφο αυτών. Μόνο τότε. Αφού δεν προβλέπεται από το νόμο κάτι τέτοιο, η αποχή είναι απλά αδράνεια, αδιαφορία για τη δημοκρατία.

Artistz είπε...

...Ένα τραγουδάκι αφιερώμενο....

Το ίδιο ψέμα φτύνουνε απ' το στόμα
κι αν φοβάστε(..μου μερικοί φοβουνται πολλοι εδώ μέσα..) δεν είναι αργά ακόμα,
ο ήλιος θα σας φέρει τα πιο κακά μαντάτα
σε τούτη τη γωνιά θα'μαστε πρόσφυγες για πάντα.
Κι άντε να δώ κουράγιο που θα βρείτε
στους αφέντες σαν ξανά υποκλιθείτε,
για να κρεμάσουν το όνειρό μας όμως δεν φτάνουν τα σκοινιά
μέχρι εδώ στου κόσμου τη γωνιά...

Εδώ στου κόσμου τη γωνιά
έφτιαξα όνειρο φονιά,
πέταξα τη φορεσιά,
δε χωράω στη δικιά σας αυτή γαμημένη μοιρασιά...''

Αντε καλο βράδυ κύριοι και κυρίες...

HappyHour είπε...

Νταρδίιρ, νομίζω ότι η διαφωνί μας έγκειται στο αν έχουμε δημοκρατία ή όχι. Κατ' όνομα σίγουρα έχουμε. Κατ' ουσία πιστεύω πως όχι. Δεν είμαι υπερ της αποχής (τουλάχιστον όχι ακόμα) αλλά τόσα χρόνια ψηφίζω τα λεγόμενα μικρά κόμματα χωρίς να βλέπω κάποιο αποτέλεσμα. Που είναι λοιπόν η δημοκρατία ; Τα τρία εκατομμύρια δεν είναι καν η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Η πλειοψηφία ψηφίζει κάτι άλλο απο αυτόν που βγαίνει κυβέρνηση, οπόταν ; Η ένσταση μου είναι προς όλο το πολιτικό σύστημα.

Unknown είπε...

Έχουμε αντιπροσωπευτική δημοκρατία μη-απλής αναλογικής. Ούτε εγώ συμφωνώ με το σύστημα, αλλά το θέμα είναι πως οι πολίτες δεν αντιδρούν κάθε φορά που ο εκλογικός νόμος αλλάζει υπέρ των μεγάλων κομμάτων. Και αυτοί οι πολίτες είναι πλειοψηφία. Το γεγονός ότι διαφωνούμε, δε σημαίνει ότι δεν είναι και δημοκρατικό. Το έλλειμμα δημοκρατίας μας οφείλεται μόνο στο έλλειμμα δημοκρατικής παιδείας της μεγάλης μάζας των πολιτών και στο συμφεροντολογισμό. Οι αποφάσεις όμως παίρνονται με την ανοχή – συναίνεση της πλειοψηφίας.

Αntidrasex είπε...

... και η αποχή συνηγορεί στην συναίνεση.
Και μη μου πείτε οι υποστηρικτές της αποχής ότι "μα και με τη συμμετοχή δεν αλλάζει κάτι" γιατί θα απαντήσω:
1) γιατί, με την αποχή αλλάζει? Άλλαξε κάτι από το 50% των ευρωεκλογών? Το μόνο που αλλάζει είναι ότι εφησυχάζετε στο "εγώ δεν συμμετείχα"
2) Αν το 50% είναι "δήλωση διαμαρτυρίας" όπως πανηγυρίζατε στις Ευρωεκλογές, τι θα γινόταν αν όοοοολοι αυτοί οι δυσαρεστημένοι εκφράζονταν στις κάλπες? Πλήρης ανατροπή! Αλλά ΔΕΝ είναι δήλωση διαμαρτυρίας όλο αυτό το ποσοστό της αποχής, είναι κυρίως δήλωση απάθειας , σταρχιδισμού και κρετινισμού. ΠΡΟΣΟΧΗ, ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΤΟ, το πολύ 5%, τον απεχόντων από συγκεκριμένη άποψη. Εννοώ όλους αυτούς που δεν πάνε να ψηφίσουν γιατί "όλοι ίδιοι είναι" "και τι θα αλλάξει" "και τι με νοιάζει εμένα". Αυτό είναι δήλωση υπεκφυγής. Όχι πολιτική άποψη. Είναι οι ίδιοι που δεν κατεβάινουν στις πορείες για το ασφαλιστικό, είναι οι ίδιοι που δεν κατεβήκαν τον Δεκέμβρη, είναι οι ίδιοι που δεν κατέβηκαν μετά τις φωτιές και τους νεκρούς του 2007, που με 70 νεκρούς έπρεπε όχι 10.000, άλλα 1.000.000 να ήταν στο δρόμο και να έκαναν τη Βουλή ίσιωμα.
Και με αυτούς ταυτίζεστε, όσο και αν δεν το θέλετε οι απέχοντες.
Και θα σας θυμίσω και περιπτώσεις που κάτι άλλαξε με εκλογές:
Τσάβες στη Βενεζουέλα, Μοράλες στη Βολιβία.

κόκκινο μπαλόνι είπε...

Η δημοκρατία, αγαπητό Χαρουμενόπαιδο (αρρωστούλι) δεν είναι που κατακτάς άπαξ και μετά το βάζεις στον αυτόματο πιλότο να τρέχει και όλα θα πάνε καλά. Συζήταγα πρόσφατα με συγγενή μου που δουλεύει χρόνια στο δημόσιο και τα έχει πάρει με το συνδικαλιστικό κίνημα (πάντα αριστερά ψήφιζε και ψηφίζει). Κι έτσι απέχει.
Αλλά έτσι δεν γίνεται τίποτα. Οι ίδιοι καρεκλοκένταυροι είναι εκεί και την επόμενη μέρα.
Της είπα πως στη θέση της θα κατέβαινα σε ένα από τα ψηφοδέλτια της αριστεράς, εκεί που βρίσκω περισσότερα κοινά σημεία...
Γιατί η δημοκρατία απαιτεί ενεργή συμμετοχή, όχι μόνο στα κινήματα αλλά και στους "μοχλούς της". Πώς το είχε πει ο Μαρξ: κατάληψη των μέσων παραγωγής...ε, αν τα "μέσα παραγωγής" της δημοκρατίας (της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που έχουμε) είναι και οι θεσμοί της τότε πρέπει να τα καταλάβουμε κι αυτά...Συμμετοχή παντού!
Εγώ δεν τους χαρίζω τίποτα πάντως!

HappyHour είπε...

@antidrash/κοκκινο μπαλονι
Παίζει όμως και να μην συμφωνούμε με κανένα κόμμα. Οτι σε κάποια πράγματα συμφωνείς με κάποιο κόμμα δεν σημαίνει ότι σε εκφράζει κιόλας. Υπάρχουν και πολλά άλλα που σε χωρίζουν. Και βέβαια παίζουν ρόλο και τα πρόσωπα. Όταν οι ίδιοι και οι ίδιοι ζεσταίνουν τις ίδιες καρέκλες...
Όσο για την ενεργή συμμετοχή αν αυτή δεν αποδίδει; Να την κάνεις έτσι για να λες ότι έκανες κάτι; Μηπως καμια φορά λειτουργεί ως βαλβίδα εκτόνωσης ; Πόσες φορές βγήκε ο κόσμος στον δρόμο κι έγινε κάτι, πόσες ;

HappyHour είπε...

@Νταρδίιρ
Πως μπορεί να αντιδράσει ο κόσμος στην αλλάγη του εκλογικού νόμου ; Τι, να κάνουμε πορεία;
Σ΄αυτό για την παιδεία θα συμφωνήσω. Πιστεύεις όμως ότι υπάρχει έστω και ένας έλληνας που νομίζει ότι η παιδεία μας είναι σε καλό επίπεδο ; Μηπώς αν είχαμε δημοκρατία είχαμε και καλύτερη παιδεία (βλ.αιώνας Περικλη);

Unknown είπε...

Αν η πλειοψηφία δεν θέλει τέτοιο εκλογικό νόμο, γιατί δεν ψηφίζει κόμματα που πρεσβεύουν άλλες μεθόδους;
Πρέπει όμως να παραδεχτούμε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων είναι ακόμα υπερ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Το ότι εγώ και εσύ διαφωνούμε απλά σημειώνεται. Οι πολλοί διαφωνούν μαζί μας.

Unknown είπε...

Α ναι, αν όλοι οι έλληνες πιστεύουν πως η παιδεία μας ναι κακή, τότε οι έλληνες έχουν καλύτερη παιδεία από αυτή που τους δίνεται. Σκέψου 'το λίγο. Είναι οξύμωρο!
Η παιδεία που έχουμε είναι η παιδεία που κατά βάθος επιδιώκεται από το μεγαλύτερο ποσοστό. Δεν εξετάζω κατά πόσο η επιδίωξη είναι συνειδητή. Παρεμπιπτόντως, η παιδεία ξεκινά απ' το σπίτι, συνεπώς...

Κοινώς καλή μου, όταν το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου αποδέχεται πως "καλά κάνουν, αφού δεν ελέγχονται", τότε όντως καλά κάνουν! Ισχύει για πολιτικούς, επιχειρηματίες, υπαλλήλους κοκ. Το ότι τα παιδιά το ακούν , σημαίνει ότι "εκπαιδεύονται" σε αυτό

HappyHour είπε...

Αν η πλειοψηφία δεν θέλει τέτοιο εκλογικό νόμο, γιατί δεν ψηφίζει κόμματα που πρεσβεύουν άλλες μεθόδους;
Για να ψηφίσεις ένα κόμμα δεν φτάνει μόνο να συμφωνείς με μια πρόταση του. Πρέπει να σε εκφραζει γενικότερα... Δύσκολα πράγματα...

Ανώνυμος είπε...

Να μου επιτρέψεις δυο λόγια !
Ξέρεις, έχω τη γνώμη, ότι όσον αφορά το πως λειτουργούσε η ΕΣΣΔ, μπορείς να έχεις όποια άποψη θέλεις, αρκεί να την στηρίζεις κάπου.
Αν μου πεις έτσι άκουσα ή έτσι διάβασα ή έτσι μου είπαν, συγνώμη αλλά αυτό δεν λέει τίποτα !
Εγώ είπα ότι ΜΟΝΟ ο Στάλιν πολέμησε τους φασίστες ;;;
Με αδικείς !
Εγώ ισχυρίζομαι ότι όταν λέμε "ο Στάλιν" εννοούμε την ιστορική εκείνη περίοδο που ό,τι έκανε ο Σοβιετικός Λαός - είτε θετικό είτε αρνητικό - τυχαίνει να ήταν Ηγέτης ο Στάλιν.
Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Θα μου επιτρέψεις να σε στενοχωρήσω.
Ακριβώς αυτό ισχυρίζομαι.
Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ή οι λεγόμενοι αντιεξουσιαστές - αλήθεια ποιοι είναι αυτοί ; - ηθελημένα ή αθέλητα υπηρετούν το ίδιο σύστημα.
Ξέρεις, είτε λέμε ΕΕ, είτε λέμε ΕΠΑ, είτε λέμε ΝΑΤΟ κλπ., είτε προβαίνουμε σε ανοιχτές προβοκάτσιες απλά και μόνο για να δώσουμε την αφορμή στο αστικό κράτος να ισχυροποιήσει τις μονάδες καταστολής - ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι τι εννοώ - στην ουσία υπηρετούμε το ένα και αυτό σύστημα.
Το καπιταλιστικό - ιμπεριαλιστικό !
Ε, αυτό κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι !

Το γεγονός ότι το ΚΚΕ χρησιμοποιεί κάποιες εκφράσεις όπως είναι "η εργατική τάξη", "το προλεταριάτο", "ο καπιταλισμός", "ο σοσιαλισμός", ξέρεις, δεν είναι ... εφεύρεση του ΚΚΕ.
Είναι διεθνής πολιτικοοικονομική ορολογία που θα συναντήσεις στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου που ασχολούνται με την πολιτική και διεθνή οικονομία !

Τέλος, για να είσαι πραγματικά ελεύθερος δημιουργικός άνθρωπος και όχι ένα νούμερο, αυτό μόνο στον Σοσιαλισμό μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Σ΄ευχαριστώ και πάλι για το χώρο που μου δίνεις !

Αntidrasex είπε...

"όταν λέμε "ο Στάλιν" εννοούμε την ιστορική εκείνη περίοδο που ό,τι έκανε ο Σοβιετικός Λαός - είτε θετικό είτε αρνητικό - τυχαίνει να ήταν Ηγέτης ο Στάλιν."

Και το ΟΧΙ έτυχε να το πει ο Μεταξάς. Θα λέμε λοιπον για την Ελλάδα "ο Μεταξάς"?

"έτσι άκουσα ή έτσι διάβασα ή έτσι μου είπαν, συγνώμη αλλά αυτό δεν λέει τίποτα !"
Δηλαδή πως θα σχηματίσουμε άποψη? Γνώμη θα έχουμε μόνο αν το ζήσαμε?

"Τέλος, για να είσαι πραγματικά ελεύθερος δημιουργικός άνθρωπος και όχι ένα νούμερο, αυτό μόνο στον Σοσιαλισμό μπορεί να γίνει πραγματικότητα."

Δεν είδα πολλούς "ελεύθερους δημιουργικούς ανθρώπους" ΑΝΤΙΘΕΤΟΥΣ με το καθεστώς της ΕΣΣΔ να ευδοκιμούν εκεί.

HappyHour είπε...

@Φαρός
Πρώτον, μην με ευχαριστείς για το χώρο, ο καθένας είναι ελεύθερος να γράψει ό,τι θέλει. Λογοκρισία εδώ δεν παίζει.Ευχαρίστηση μου άλλωστε ο διάλογος.
Δευτερόν,έτσι άκουσα κι έτσι διάβασα δεν έχω άλλο τρόπο πληροφόρησης για την ΕΣΣΔ.
Όσο για τις προβοκάτσιες εδώ θα τα χαλάσουμε.Άλλοι τις κάνουν (βλ.χρυσή αυγή) και όχι οι του ΣΥΡΙΖΑ ή οι αναρχικοί. Είναι πολύ μεγάλη η συζήτηση γι αυτό το θέμα, εν ευθέτω...΄
Όσο για την ορολογία ένα θα σου πω οικονομικά έχω σπουδάσει. Δεν είναι η ορολογία το πρόβλημα αλλά η φρασεολογία.
Τέλος, πραγματικά ελεύθερος δεν ξέρω αν μπορούμε να είμαστε σ΄αυτή την ζωή αλλά τουλάχιστον πολιτικά ελεύθερος μόνο στην δημοκρατία. Τώρα αν ο σοσιαλιασμός είναι δημοκρατία δεν ξέρω...

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Εγώ πάλι πιστεύω ότι όταν η αριστερά θα πάψει να διαιρεί και θα αρχίσει να πολλαπλασιάζει δεν θα έχει νόημα να κάνουμε αντικρουόμενες προτάσεις. Ως τότε θα ενισχύω με τη συμμετοχή μου και την ψήφο μου την προσπάθεια πολλαπλασιασμού

HappyHour είπε...

Και πολύ καλά θα κάνεις.
:)

Γιάνος είπε...

Σε σχέση με το αντιπροσωπευτικό σύστημα και τη δημοκρατία:

Για να υπάρξει δημοκρατία χρειάζεται θεσμοθετημένος δήμος. Ένας θεσμός που να δίνει σάρκα και οστά στο λαό, μια θεσμοθέτηση δηλαδή της κοινωνίας των πολιτών, με αρμοδιότητες και υποχρεώσεις, με συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων, στη διοίκηση και τη συγκρότηση και απονομή του δικαίου. Χρειάζεται η δημοκρατιά ένα Κοινό. Τέτοιο Κοινό ως θεσμοθέτηση του δήμου-λαού ήταν για παράδειγμα η σπαρτιατική Απέλλα ή η αθηναϊκή Εκκλησία στην κλασική Ελλάδα. Ο βαθμός συμμετοχής του θεσμοθετημένου σώματος του λαού διαφοροποιεί το βαθμό "δημοκρατικότητας" του πολιτεύματος της ελευθερίας, που εδώ το αναφέρω για συντομία ως δημοκρατία. (Παράδειγμα διαφορετικού βαθμού συμμετοχής του θεσμοθετημένου Κοινού: η Απέλλα ψήφιζε τους προτεινόμενους όχι από την ίδια νόμους και αποφάσεις, ενώ η Εκκλησία διαμόρφωνε, πρότεινε και ψήφιζε η ίδια νόμους και αποφάσεις. Το παράδειγμα επίτηδες το αντλώ από την κλασίκη αρχαιότητα, για να είναι όσο το δυνατόν ουδέτερο ιδεολόγικά σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.)

Στο αντιπροσωπευτικό-κοινοβουλευτικό σύστημα τέτοιο θεσμοθετημένο λαϊκό σώμα απουσιάζει. Στις απαρχές του κοινοβουλευτισμού αυτή την έλλειψη αντικαθιστούσε η συνοχή των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες έστελναν τον αντιπρόσωπό τους στο κοινοβούλιο, αλλά και μπορούσαν να τον ελέγχουν. Οι κοινωνίες αντικαθιστούσαν το θεσμοθετημένο Κοινό, χωρίς όμως θεσμοθετημένη αρμοδιότητα.

Το μόνο θεσμοθετημένο λαϊκό σώμα, (που δεν συγκροτεί όμως Κοινό, γιατί δεν συνέρχεται), στον κοινοβουλευτισμό είναι το Εκλογικό Σώμα. Συγκροτήται άπαξ και για μια μόνο ημέρα κάθε τέσσερα χρόνια, με μόνη θεσμική αρμοδιότητα όχι την εκλογή κυβέρνησης αλλά αντιπροσώπων στο νομοθετικό σώμα, τη Βουλή.

(συνεχίζεται)

Γιάνος είπε...

(συνέχεια στο προηγούμενο)

Στο βαθμό που δεν στηρίζεται το αντιπροσωπευτικό σύστημα σε θεσμοθετημένο Κοινό, δεν είναι δημοκρατία. Δεν στηρίζεται δηλαδή εκεί που λέει το ίδιο, στην άμεση έκφραση της Λαϊκής Βούλησης και άρα δεν είναι πολίτευμα ελευθερίας στηριγμενο στην απρόσκοπτη και άμεση Λαϊκή Κυριαρχία. Τις έννοιες της Λαϊκής Κυριαρχίας και Βούλησης δεν τις χρησιμοποιώ παρά μόνο επειδή αποτελούν το δημοκρατικό άλλοθι των κοινοβουλευτικών-αντιπροσωπευτικών πολιτευμάτων και ως τέτοιο άλλοθι εμφανίζονται στα συντάγματα και τα καταστατικά των συγχρόνων δυτικών οιονεί Δημοκρατιών.

Στη σημερινή Ελλάδα, όπου η κοινωνία τείνει να αποσυγκροτηθεί και να αντικατασταθεί από τη σφαίρα του ιδιωτικού, οι Εκλογές μόνο ως νομιμοποίηση του συστήματος λειτουργεί, δίνοντας ένα αμυδρό επίχρισμα δημοκρατικότητας στον κοινοβουλευτισμό. Σε συνθήκες μάλιστα "κομματικοκρατίας", όπου η επιλογή των αντιπροσώπων περιορίζεται δραματικά από την ουσιαστικά ανεξέλεγκτη εσωκομματική διεργασία, ο ρόλος των εναπομεινασών τοπικών κοινωνιών έχει μηδενισθεί. (Ακόμα και η απαξία στο πρόσωπο ενός αντιπροσώπου από την κοινωνία δεν μπορεί να αποκλείσει την εκλογή του. Βλέπε την αποπομπή της κυρίας Γιαννάκου στις προηγούμενες εκλογές από τους ψηφοφόρους του κόμματός της και την επαναφορά της υποψηφιότητάς της από το κόμμα της και μάλιστα στο χωρίς σταυρό ψηφοδέλτιο επικρατείας.)



Διά ταύτα:

Η αποχή από την εκλογή των αντιπροσώπων, γιατί περί αυτού πρόκειται, μπορεί να ερμηνεύεται με δύο τρόπους.

Τυχαία αποχή, ως γενική απαξίωση του υπάρχοντος συστήματος. Με κίνητρα που εκτείνονται από την αδιαφορία συμμετοχής σε "στημένα παιγχνίδια" και την αγανάκτηση έως την αποπολιτικοποίση και την στροφή στην ιδιωτικότητα.

Πολιτική αποχή, ως προτεινόμενος τρόπος για την άρση της νομιμοποίησης του συστήματος και τη συγκρότηση ενός κοινωνικού ρεύματος ενεργητικής αμφισβήτησης του ισχύοντος. Αν αυτή η αποχή εκφραστεί ως ρεύμα είναι δυνατόν, ή πάντως δεν μπορει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, να οδηγήσει σε ανατροπή του κοινοβουλευτισμού και δημιουργία εναλλακτικού πράγματι δημοκρατικού πολιτεύματος ελευθερίας. Αυτή η αποχή δεν είναι αποχή από την πολιτική. Είναι αποχή από την εκλογή αντιπροσώπων. Επιτρέπει μάλιστα ως στάση, αν δεν επιβάλλει κιόλας, την ποικίλη κοινωνική και πολιτική δραστηριοποιήση.

Τελευταία επισήμανση. Η αποχή ως εκλογικό ποσοστό δεν μπορεί να δείξει για ποιο απ' τα δυο είδη πρόκειται. Και μπορεί η φίλα προσκείμενη στο σύστημα προπαγάνδα να την απαξιώνει και να την εκμεταλλεύεται όπως μπορεί, αλλά πάντως τη φοβάται. Κι αν θεωρητικά και το ένα τοις εκατό εκλέγει βουλή και κυβέρνηση, πρακτικά μια τέτοια βουλή και κυβέρνηση δεν έχει καμμία νομιμοποίηση και δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει.

Προσωπικά δεν απείχα σε καμμία εκλογή, αλλά πάντα προσπαθούσα να στηρίξω, έστω και στον αμελητέο βαθμό τής μιας ψήφου, τα πρόσωπα ή τους σχηματισμούς εκείνους που έδιναν έστω ψήγματα και υποψία ορθής πολιτικής τοποθέτησης. Πάντα δυσκολεύτηκα, τις περισσότερες φορές το μετάνιωσα και τώρα τελευταία σχεδόν αδυνατώ!

(Για όποιον άντεξε να το διαβάσει όλο: συγγνώμη και ευχαριστώ)

Αntidrasex είπε...

Από τους ελάχιστους που έχει στηρίξει με σοβαρά και όχι αυτοαναιρούμενα επιχειρήματα την αποχή,και όμως συμμετέχεις.
Εύγε για την συγκροτημένη και αναλυτική σου θέση και άποψη.
Για την συμμετοχή, δε θα σου πω εύγε, γιατί ειδικά στηριγμένο σε αυτά τα επιχειρήματα είναι καθαρά προσωπικό θέμα.

HappyHour είπε...

Όντως το αναλύεις πολυ σώστα το ζήτημα Γιάνο. Η αποχή μόνο ως πολιτική πράξη νοείται. Η αποχή για τον χαβαλέ είναι ένα αμελητεο ποσοστό, ακόμα και η αποχή "της ιδιώτευσης" ως πολιτική και κοινωνική πράξη μπορει να αναλυθεί.
Ίσως ήρθε ο καιρός να στραφούμε σε άλλη μορφη πολιτικής έκφρασης.