Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011

Αναδημοσίευση (γιατί κάποια πράγματα συμβαίνουν και εκτός Αθήνας)

αναδημοσίευση απο ixnilasies.blogspot.com

Ένοχοι!

Πολύ σύντομα η υπόθεση έχει ως εξής: το Μάιο του 2008 κλήθηκε ο σύλλογος διδασκόντων του 2ου ΓΕΛ Γιαννιτσών να κρίνει, ως είθισται στο τέλος κάθε χρονιάς, τη φοίτηση των μαθητών του σχολείου. Η διαδικασία «σκάλωσε» σε τέσσερις μαθητές, μια που ερήμην του συλλόγου και εφαρμόζοντας το γράμμα του νόμου, ο τότε διευθυντής του σχολείου, Μιχαήλ Λούσης, επέμενε για την απόρριψή τους. Σύσσωμος ο σύλλογος διδασκόντων αντέδρασε και δέχτηκε τα δικαιολογητικά που προσκομίστηκαν, αφού αφορούσαν μαθητές με πολύ σοβαρά προβλήματα (κωλύομαι να αναφερθώ εκτενέστερα). Από εκεί και πέρα ξεκίνησε η δικαστική διένεξη, ως αποτέλεσμα της παντελούς αδυναμίας συνεργασίας που από την αρχή υπήρχε στην επαφή του διευθυντή με το σύλλογο διδασκόντων.
Με μηνυτήρια αναφορά σε βάρος όλων των διδασκόντων του σχολείου ο πρώην διευθυντής έκανε λόγο για παράβαση καθήκοντος και νόθευση δημόσιου εγγράφου. Η υπόθεση εκδικάστηκε τις τελευταίες μέρες και ύστερα από μια εξουθενωτική ακροαματική διαδικασία δώδεκα συνεδριάσεων σαράντα καθηγητές του 2ου ΓΕΛ καταδικάστηκαν για την πρώτη κατηγορία με ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή.
Μια μέρα μετά την απόφαση, η εκπαιδευτική κοινότητα και η τοπική κοινωνία των Γιαννιτσών προσπαθεί ακόμη να καταλάβει τι έγινε.
Το σίγουρο είναι ότι σαράντα άνθρωποι βγήκαν από την αίθουσα του δικαστηρίου, για να επιστρέψουν με σκυμμένο το κεφάλι στην αίθουσα διδασκαλίας. Στο εξής θα κουβαλούν το στίγμα της ενοχής που τους αποδόθηκε από ένα δικαστήριο που χωρίς τις αναγκαίες προσλαμβάνουσες για ό,τι ισχύει στη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα προτίμησε να μείνει στο γράμμα του νόμου και να χάσει την ουσία του.
Αναφέρομαι σε έναν νόμο που στην τυφλή εφαρμογή του δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι επιλύει και γι’ αυτό έχει εν πολλοίς ξεπεραστεί από την καθημερινή εκπαιδευτική πράξη των περισσότερων σχολείων. Λίγο πολύ το ξέρουν όλοι οι εκπαιδευτικοί, κυρίως των λυκείων.
Εύλογη λοιπόν η απορία μου: αν η απόφαση αυτή δεν είναι ένα μήνυμα κατατρομοκράτησης της εκπαιδευτικής κοινότητας, αν δεν είναι αποτέλεσμα μιας συνειδητής επιλογής να εφαρμοστεί στρατιωτικό καθεστώς στη λειτουργία όλων των σχολείων, μήπως πρέπει η ιθύνουσα εκπαιδευτική ηγεσία αφενός να πάρει θέση για την καταδίκη των εκπαιδευτικών και αφετέρου να επανεξετάσει, έστω και τώρα, το καθεστώς δικαιολόγησης των απουσιών;

---------------------------------------

Μπορεί να μην είχα ενεργή συμμετοχή στην δικαστική περιπέτεια του Π.Χ., τον οποίο γνωρίζω μέσω του μπλογκ του, αλλά είμαι βέβαιη και πέρα απο κάθε αμφιβολία σίγουρη ότι αξίζει να είναι Καθηγητής! Καλή δύναμη σε όλους!

8 σχόλια:

Τουρνέ στα νησιά είπε...

είναι απίστευτο αυτό που έχει συμβεί, τυχαίνει ένας από τους συναδέλφους να είναι και φίλος (ήμαστε στο ίδιο νησί νεοδιόριστοι).

Το θέμα είναι η ελαστικότητα με τις απουσίες στο τέλος στην χρονιά είναι συνηθισμένη πρακτική πολλών σχολείων όμως με αυτή την εξέλιξη είναι σίγουρο πως πολλοί συνάδελφοι θα τρομοκρατηθούν και πολλοί θα το χρησιμοποιήσουν σαν επιχείρημα για να δικαιολογήσουν την σκληρή στάση που κρατάνε απέναντι στα παιδιά.

px είπε...

Ρε φιλενάδα, τώρα πρόκανα να το δω. Για άλλη μια φορά, σε ευχαριστώ από καρδιάς. Με τη βοήθειά σας απλώθηκε το θέμα, που έτσι κι αλλιώς αφορά όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Να είσαι καλά.

HappyHour είπε...

Αν και τώρα έγινε ό,τι έγινε, κάντε κι εσείς τίποτα βρε Τουρνέ, να φτάσει το θέμα και παρα έξω.

Αλήθεια η ΟΛΜΕ έβγαλε καμιά ανακοίνωση;

HappyHour είπε...

Βρε ΠΧ τι ευχαριστείς; Μακάρι να μπορούσα να κάνω κάτι παραπάνω. Που εδώ που τα λέμε θα μπορούσα αν δεν είχα χαθεί "στα δικά μου" που λένε...
Οπότε δεν χρειάζεται ευχαριστώ.

Θα κανετε έφεση;

(μα καλά δεν μπορώ να το καταλάβω πόσο μα πόσο βλαμμένος μπορεί να είναι κάποιος άνθρωπος; και πόσο εμπαθής και κακός)

BUTTERFLY είπε...

Σορυ που δεν στεκομαι στο θεμα, ηρθα βιαστικα πολυ να αφησω τις ευχες μου για πολλα ακομα υπεροχα και εξεγερμενα χρονια!

Ιμμαήλ είπε...

Καλησπέρα!!
Δεν περίμενα και κάτι καλύτερο απο τα δικαστήρια: το γράμμα του νόμου και όχι το πνεύμα του ευαγγέλιο. Και φαντάζομαι πόσο κομπλεξάρας πρέπει να είναι ο διευθυντής: ασε ρε φίλε τα παιδιά, κάνε τα στραβά μάτια, δώσε μια ευκαιρία σε όλους. αλλά εδώ ελλαδιστάν και τα μυαλά κολλημένα αιωωωωνες πίσω..

HappyHour είπε...

Σ'ευχαριστώ πολυ Πεταλουδίτσα! Να σαι καλά και καλή λευτεριά ;) (και με τις 2 έννοιες) (έχω περάσει κι εγώ απο τα μέρη σου για ευχες)

HappyHour είπε...

Γειά σου Ιμμαήλ!

Και δεν ήταν καν ζήτημα "κάνω τα στραβά μάτια", ανευ προηγουμένου κατάσταση αλλά όπως είδες και είδα και ακούσαμε δεν παίχτηκε πουθενά στα ΜΜΕ το θέμα...