Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010

Το κράτος του Ισραήλ δολοφονεί για άλλη μια φορά !

Η ανθρωπιστική νηοπομπή "ένα καράβι για τη Γάζα" μετρά ήδη 2 νεκρούς ! Γίνεται λόγος για 16... Πλέον τα πράγματα παίρνουν άλλες διαστάσεις. Εδώ ενημέρωση από την επίσημη ιστοσελίδα. Εδώ ενημέρωση από το ζούγκλα με βίντεο. Εδώ ενημέρωση απο τον ΣΚΑΙ

Άνθρωποι σαν κι εμάς διαλέγουν την αυτοθυσία για να πέρασουν ένα μήνυμα. Για να δείξουν την αλληλεγγύη τους σε ένα λαό που έχει υποφέρει τόσα πολλά για ένα κομμάτι γη, για λίγη αξιοπρέπεια. Καλό θα ήταν η ελληνική κυβέρνηση να ξύπνησει και να αποφασίσει πως πρέπει επιτέλους να προστατεύσει τους πολίτες της, ίδιως μάλιστα όταν αυτοί βρίσκονται σε διεθνή ύδατα, και να πάρει θέση.

Κυριακή, 23 Μαΐου 2010

Ο ταύρος, το κουνούπι κι ένας σκύλος

Ένας άνθρωπος προσπαθούσε να περάσει έναν φράκτη. Τον είδε, λοιπόν, ένας παρακείμενος ταύρος και, σπεύδοντας προς βοήθειά του, τον άρπαξε με τα κέρατά του και τον πέταξε από την άλλη πλευρά του αγρού. Ύστερα, βλέποντας τον ευεργετημένο να συνεχίζει τον δρόμο του δίχως ούτε ένα ευχαριστώ, του φώναξε :

«Παρακαλώ, παρακαλώ. Καθήκον μου!»

«Φυσικά εγώ έχω διαφορετική άποψη», του απάντησε ο άνθρωπος. «Κρατήστε, λοιπόν, τις ευχαριστίες σας μέχρι να μπορώ πραγματικά να σας εκφράσω την ευαρέσκειά μου. Επί του παρόντος, δεν ζήτησα τη βοήθειά σας».

«Εντούτοις», αντέτεινε ο ευεργέτης, «επιθυμούσατε να περάσετε τον φράκτη». «Εντούτοις», του αντιγύρισε ο άνθρωπος, «επιθυμούσα να περάσω τον φράκτη με τον τρόπο μου και όχι με τον δικό σας».

Ούτος ο μύθος δηλοί πως ενώ το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει, κάτι είναι και το μέσο.

----------------------------------------------------------

Τελικά το ζητούμενο δεν είναι το αν αλλά το πώς…

-----------------------------------------------------------

Ένας σπάταλος που αρπάχτηκε με τη γυναίκα του για τα έξοδα του σπιτιού την έβγαλε μαζί με τα παιδιά έξω στο γρασίδι, σκοπεύοντας να την κάνει παράδειγμα προς αποφυγή. Με επιθετικό ύφος στράφηκε στα βλαστάρια του και είπε :

«Θα δείτε με τα μάτια σας, αγαπούλες μου, πως τα οικογενειακά παραπτώματα τιμωρούνται πάντοτε με αίμα. Αυτό να το βάλετε καλά στο μυαλό σας και να είστε συνετοί».

Δεν είχε προλάβει να τελειώσει τα λόγια του, όταν ένα λιμασμένο κουνούπι κάθισε στη μύτη του, και άρχισε να τον βοηθά στην παράδοση του μαθήματος.

«Εξυπηρετικέ μου φίλε», είπε ο άνδρας, «όταν θα χρειαστώ επεξηγήσεις με εικόνες από τα πετεινά του ουρανού, ίσως να σε διορίσω σ’ αυτή τη θέση. Το βαθύ ενδιαφέρον που δείχνεις για τις υποθέσεις μου είναι, για την ώρα, κάπως ενοχλητικό».

«Δεν συμφωνώ», θ’ απαντούσε το κουνούπι αν δεν ήταν απασχολημένο, «και είμαι πεπεισμένος πως οι αντίστοιχες απόψεις μας είναι τόσο εκ διαμέτρου αντίθετες ώστε να μην έχω την παραμικρή ελπίδα συμβιβασμού σε δευτερεύοντα θέματα. Ας είμαστε ευχαριστημένοι που στο κύριο ζήτημα της αφαίμαξης συμφωνούμε απόλυτα».

Όταν το έντομο τελείωσε, οι πεποιθήσεις του ανδρός δεν είχαν αλλάξει στο ελάχιστο, ήταν όμως πολύ αδύναμος για να ξαναρχίσει τη συζήτηση. Και παρ’ όλο που το αίμα νερό δεν γίνεται, τα παιδιά αναγκάστηκαν να ομολογήσουν πως ο ξένος πήρε το καλύτερο μερίδιο.

Αυτός ο μύθος είναι όντως διδακτικός.

-------------------------------------------------

Υπόθεση εργασίας : αντικαταστήστε τη λέξη σπάταλος με την λέξη εξουσία, αντιστοιχήστε στις λέξεις γυναίκα και παιδιά την έννοια λαός. Στην θέση του κουνουπιού μάλλον είστε αρκετά ευφυείς για να βρείτε ποιος ρόλος ταιριάζει.

-------------------------------------------------

Ένας σκύλος συνάντησε στον δρόμο του μια περίεργη γάτα, την έπιασε από την ράχη και την ταρακούνησε με ζήλο αρκετή ώρα. Ύστερα, πετώντας τη σ’ ένα χαντάκι, σχολίασε με σοβαρότητα :

«Ορίστε, αγαπητό μου αιλουροειδές! Νομίζω πως αυτό θα σου γίνει καλό μάθημα. Και καθώς η τιμωρία έχει πάντα αναμορφωτικό σκοπό, θα πρέπει να μου χρωστάς χάρη που καταδέχτηκα να την εφαρμόσω σ’ εσένα».

«Δεν θέλω ν’ αμφισβητήσω το δικαίωμα σου να με τρομάζεις», είπε η γάτα ξαναβρίσκοντας την ανάσα της, «όμως θα ήθελα να μάθω ποιος σου έδωσε την άδεια να μου κάνεις κήρυγμα. Επίσης, αν αυτό δεν το κρίνει ανάρμοστο το σεβαστό δικαστήριο, θα επιθυμούσα να πληροφορηθώ τη φύση του αδικήματός μου. Έτσι, ίσως εννοήσω καλύτερα τον χαρακτήρα του μαθήματος που μου δόθηκε με την τιμωρία.

«Αφού είσαι τόσο περίεργη», απάντησε ο σκύλος, «σε τρομάζω γιατί είσαι πολύ αδύναμη για να με τρομάξεις εσύ».

«Με άλλα λόγια», ανταπάντησε η γάτα, συμμαζεύοντας τα χάλια της όσο καλύτερα μπορούσε, «με δαγκώνεις για τον λόγο στον οποίο χρωστάς την ύπαρξη σου».

Η απάντηση του σκύλου χάθηκε στους αιθέρες, όπου εκείνη ακριβώς τη στιγμή εκτοξεύθηκε από την κλωτσιά ενός διερχόμενου αλόγου.

Το ηθικό δίδαγμα αυτού του μύθου δεν μπορεί να δοθεί μέχρι να κατέβει κάτω ο σκύλος και να κλείσει τη συζήτηση με το συνηθισμένο απόφθεγμα.

---------------------------------------------------------

Καμιά φορά συμβαίνει ανατροπή των συσχετισμών…

----------------------------------------------------

Τρεις μύθοι του Πέρση Ζάμπρι από τις Ιστορίες για αραχνιασμένα κρανία, Άμπροουζ Μπηρς, εκδόσεις Ηλέκτρα

Πέμπτη, 6 Μαΐου 2010

Άνθρωποι και Ζώα...

...ή αλλιώς όταν οι Άνθρωποι γίνονται Ζώα.

Οργή και θλίψη.

Οργή γιατί κάποιοι (ποιοι ;), οι γνωστοί-γνωστότατοι βουλευτές, υπουργοί, πρωθυπουργοί, δημοσιογράφοι εκμεταλλεύονται με τον χειρότερο τρόπο τον χθεσινό θάνατο τριών ανθρώπων. Προσπαθώ να συγκρατηθώ και να γράψω λέξεις «κόσμιες» γιατί το μόνο που μου έρχεται στα χείλη είναι βρισιές και στο νου πράξεις βίας.

Οργή γιατί ο Γιωργάκης λέει πως είναι τραγικό να σκοτώνονται άνθρωποι την ώρα που εργάζονται… και τα εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα γιατί δεν σε ένοιαξαν ποτέ ΥΠΟΚΡΙΤΗ ;
Οργή γιατί δεν μπορώ να τον φτύσω κατάμουτρα αυτόν και τους ομοίους του. Αν έχετε τα κότσια να βγείτε έξω τώρα στον δρόμο ΔΕΙΛΟΙ !
Οργή γιατί διάφοροι δημοσιογράφοι βγαίνουν και ουσιαστικά ζητούν τι, χούντα; Έχετε καταλάβει τι σημαίνει αυτό που λέτε ΑΧΡΕΙΟΙ;
Οργή γιατί δεν μπορώ να σπάσω την τηλεόραση.
Οργή γιατί και να την σπάσω αυτοί που κάνουν την προπαγάνδα θα εξακολουθήσουν.
Οργή γιατί δεν μπορώ να σπάσω τα μούτρα αυτόν που κάνουν την προπαγάνδα.

Θλίψη γιατί όταν ο κόσμος εξαγριώνεται χάνει την ανθρωπιά του.
Θλίψη γιατί κάποιοι επωφελούνται από αυτό.
Θλίψη γιατί κάποιοι εξακολουθούν να είναι στον κόσμο τους αγκαλιά με τη φράση «μακριά απ’ τον κώλο μας κι όπου θέλει ας είναι».
Θλίψη γιατί σκοτώνεται κόσμος κι αυτοί εξακολουθούν να κοιτάζουν το τομάρι τους.
Θλίψη γιατί για άλλη μια φορά θα χάσουμε την ουσία…

Υ.Γ.1 Αν είναι δικαίωμα του καθενός αν θα απεργήσει τότε να είναι δικαίωμα μου να απαιτήσω τις κατακτήσεις που πετυχαίνω με την απεργία να της χαίρομαι εγώ κι όσοι απείργησαν. Όσοι δεν απεργούν να δέχονται τα μέτρα.

Υ.Γ.2 Από εργαζόμενο της Μαρφίν έμαθα ότι είχαν σταλεί e-mail στους εργαζόμενους πως αν απεργήσουν θα χάσουν τη θέση τους. Όποιος έχει το mail να το βγάλει προς τα έξω.

Υ.Γ.3 Αν βγει ο Βγενό και πει ότι λόγω των ειδικών συνθηκών αναλαμβάνω δράση ή κάτι παρόμοιο θα είμαι σίγουρη ποιος έριξε τις μολοτοφ
.

Υ.Γ.4 Οι χθεσινοί νεκροί δεν μας βαραίνουν όλους, μας βαραίνουν όμως όλα όσα θα ακολουθήσουν από εδώ και πέρα. Για κάθε μέρα ανοχής είμαστε υπόλογοι.

Αν όχι τώρα πότε ;
Τετάρτη, 5 Μαΐου 2010

Τι να πεις;

Τι να πει κανείς ; Τα πράγματα ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο. Μιλάμε για τρεις νεκρούς! Και κανένας ΑΛΗΤΗΣ δεν παραιτείται, κανένας ΑΛΗΤΗΣ δεν σκέφτεται τι θα γίνει μετά. Θα αφήσουν τον κόσμο να παίζει ξύλο και να σκοτώνεται στους δρόμους; Θα αφήσουμε τον κάθε ΑΛΗΤΗ να μας μιλάει για δημοκρατία;

Δεν υπάρχει γυρισμός πια… Ή τώρα ή ποτέ ! Αν δεν αλλάξει το πολιτικό σύστημα θα υπάρξουν και άλλοι νεκροί, να είστε σίγουροι γι’ αυτό !

Υ.Γ.1 Μην σκυλέψετε πολύ τους νεκρούς δημοσιογράφοι της πεντάρας.

Υ.Γ.2 Διακόσιες χιλιάδες κόσμος δεν είναι καθόλου λίγος, αν είχε και οργανωμένο σχέδιο θα τα κατάφερνε.

Κυριακή, 2 Μαΐου 2010

Νέος Πατριωτισμός

Νέος Πατριωτισμός θα πει :

Όταν ο 13ος και 14ος μισθός γίνεται φιλοδώρημα !

Όταν οι έμμεσοι φόροι αυξάνονται από 10% έως 20%.

Όταν ο πρωθυπουργός λέει τουλάχιστον 5 φορές τη λέξη αλληλεγγύη και μετά ο υπουργός Οικονομικών λέει πως το επίδομα αλληλεγγύης (η δεύτερη φάση καταβολής) αναστέλλεται !

Όταν ο πρωθυπουργός για να μας πείσει επαναλαμβάνει τη φράση «εθνική προσπάθεια». Λες και το ίδιο κόστος έχω εγώ που παίρνω 700 ευρώ και το ίδιο εκείνος.

Όταν οι εργασιακές σχέσεις γυρίζουν σε επίπεδα προ πεντηκονταετίας και περισσότερο.

Όταν το «σαράντα χρόνια φούρναρης» δεν είναι πια ανέκδοτο.


Θα βρεθούμε στους δρόμους της φωτιάς. Θα είναι όλοι εκεί. Εσύ ; Θα λείπεις ;

Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι προτείνω ΟΡΓΗ, ΑΝΥΠΑΚΟΗ, ΕΞΕΓΕΡΣΗ !

Ψηφοθηρία λόγοι κι εμβατήρια

Ποτέ δεν έφεραν την αλλαγή

Γι’ αυτό και χάθηκες στα σφαιριστήρια

Και μες τα γήπεδα την Κυριακή

Ραντεβού στους δρόμους…